VERLIES IN DE ZWANGERSCHAP

‘Van blijde verwachting naar diep verdriet en leegte.’

In mijn praktijk begeleid ik vrouwen/stellen die één of meerdere kindjes hebben verloren in de zwangerschap. Je kunt dan denken aan een miskraam, een vroeggeboorte, een stilgeboren kindje, zwangerschapsafbreking op medische gronden, een abortus, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, een MOLA-zwangerschap, verlies van een kindje bij een tweeling- of meerlingzwangerschap of verlies van embryo’s tijdens een fertiliteitstraject. Veel stellen beleven het verlies van hun kindje(s) in eenzaamheid. Vanuit de omgeving is er soms weinig aandacht voor jullie verlies, vanuit ongemak met het onderwerp of omdat de impact van jullie verlies niet onderkend of begrepen wordt. De impact kan echter groot zijn en kan op allerlei momenten in jullie leven aanwezig en voelbaar zijn. Ik ben er graag voor jullie in jullie proces van verlies en rouw en ook wanneer jullie weer opnieuw in verwachting willen raken of misschien zelfs al opnieuw in verwachting zijn. Jullie zijn heel welkom; samen of alleen, of jullie verlies nu kort of lang geleden is.

VERDRIET RONDOM FERTILITEIT

‘Leven tussen hoop en vrees.’

Jij en je partner hebben een kinderwens, maar tot op heden is een zwangerschap helaas uitgebleven. Jullie zijn verwezen voor nader onderzoek en ondergaan mogelijk al een fertiliteitsbehandeling in het ziekenhuis. Elke maand hernieuwde hoop en de teleurstelling als de menstruatie zich aandient. Het leven tussen hoop en vrees. Jullie worden geconfronteerd met zwangere stellen en kinderen in jullie omgeving en deze confrontatie is pijnlijk. Jullie krijgen goedbedoelde, maar pijnlijke opmerkingen van anderen, zoals ‘Je zult zien dat als je er minder mee bezig bent dat het dan vanzelf komt’ of ‘Jullie zijn nog jong, het komt vast goed’. Er kunnen spanningen ontstaan in jullie relatie of in de relaties met anderen. Jullie kunnen veel verschillende emoties ervaren; verdriet, boosheid, machteloosheid, schaamte. Jullie bevinden je in een zware periode en kunnen wel een steuntje in de rug gebruiken. Ik begeleid jullie in alles waar jullie tegenaan lopen (gedachten, gevoelens, vragen, twijfels, spanningen) en ondersteun jullie in deze periode. Jullie zijn welkom; ook bij secundaire kinderloosheid.

SPECIALISTISCHE BEGELEIDING

Mijn begeleiding kan je heel goed helpen als je behoefte hebt aan een luisterend oor en/of vastloopt of worstelt met gevoelens, gedachten of je situatie. Mogelijk ervaar jij onbegrip in je omgeving, weinig steun of spanningen in relaties. Ook kan het zijn dat je zelfbeeld negatiever is geworden, door bijvoorbeeld schuldgevoelens of gedachten over falen. Veel vrouwen/stellen ervaren een verminderd vertrouwen in het lichaam.

Je kunt je in beslag genomen voelen door het verlies van je kindje in de zwangerschap of door fertiliteitsbehandelingen. Na het verlies van een kindje kun je angst ervaren in/voor een vervolgzwangerschap. Ook kan het zo zijn dat eerdere verliezen getriggerd zijn geraakt door het verlies van je kindje. Als je actief met jouw verlies en rouw aan de slag gaat dan kun je daarna met meer vertrouwen je toekomst tegemoet gaan. Je bent heel welkom; alleen of met je partner.

In mijn begeleiding maak ik o.a. gebruik van methoden die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen (stellen) die één of meerdere kindjes verloren hebben in de zwangerschap.

‘Ze houdt zich sterk door niet te missen wat ze mist,
Door niet te verlangen wat ze verlangt
Door niet te dromen waarvan ze droomt.’

~ Stef Bos ~